Aquests som nosaltres

CRIATURES

CRIATURES som: Marçal Ramon - acordió diatònic + Ivó Jordà - gralla
CRIATURES som un duet íntim que viatgem pel món de la senzillesa, la naturalitat i la delicadesa. El so transformat de la gralla i l’acordió diatònic ens transporta a un món imaginari on tot gira al voltant de la música d’arrel. La música que ve de la terra la reinterpretem amb la calidesa, la humilitat i la bellesa amb què ens ha arribat. Les melodies que flueixen dels nostres instruments ens converteixen en dues criatures que, amb la tendresa i la innocència que les caracteritza, juguen a buscar un so cambrístic a les sonoritats mediterrànies tan pròpies de la nostra terra.

Clica aquí per baixar dossier en pdf
Clica aquí per baixar raider tècnic en pdf

CAMBRA D'ARREL

En aquest segon disc, CRIATURES seguim amb la tasca d’investigar amb la idea de portar la gralla i l’acordió diatònic a un estadi més proper (salvant les distàncies) a la música de cambra. El que nosaltres mateixos hem anomenat cambra d’arrel. La recerca de noves textures i noves sonoritats és la saba que ens fa mantenir en floració; la idea de portar dos instruments tan arrelats a la cultura popular del nostre país a un escenari poc explorat ens obre un món ple de possibilitats.
En aquest cas, la investigació de la cambra d’arrel no l’hem fet sols. Hem cregut convenient tenir una persona que ens ajudés a obrir la panoràmica, a poder veure una mica més enllà, poder tenir un punt de vista més dins aquest projecte. En Dani López, jove saxofonista i compositor, que també ha estat estretament relacionat amb el món de la música tradicional catalana, s’ha atrevit a arranjar, i fins i tot compondre, els temes dels quals estarà format el disc. D’aquesta manera, tenint una visió musical exterior les possibilitats sonores i els camins possibles es multipliquen substancialment. En Dani ens ajudarà a apropar una mica més l’ADN de CRIATURES a l’anhelada cambra d’arrel. Praxinoscopi és un tsunami de textures i colors amb molta presa de terra.

HISTÒRIA

Els inicis de CRIATURES ens porten a l’inici del curs escolar de l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Catalunya, de l’any 2010 quan els camins de l’Ivó (gralla) i en Marçal (acordió diatònic) es creuen per primera vegada. Curs rere curs van teixint una amistat cada vegada més forta i, poc a poc van buscant i trobant espais on tocar junts.
Però no és fins l’any 2013 que la gent del CAT (Centre Artesà Tradicionàrius) els obra la porta perquè facin una actuació al seu bar. És en aquest moment en què els dos músics troben l’excusa perfecta per posar en comú un repertori i unes idees que acaben evolucionant en el producte que ara coneixem com a Criatures.
A partir d’aquest moment, al comprovar que s’havia trobat un discurs i que tant els músics com també els instruments s’entenien, es va decidir seguir treballant en la recerca d’un llenguatge propi, d’un ADN que els fes especials. Una forma de filtrar la música d’arrel amb una idea propera a la música de cambra que coneixem amb el nom de cambra d’arrel.
Així doncs, el duet inicia la seva carrera tocant a nombrosos llocs del Principat, però no és fins l’octubre de 2016, dins el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, que aconsegueixen fer un pas transcendental obtenint el primer premi del Concurs Sons de la Mediterrània 2016. Aquest fet els permet enregistrar el seu primer disc titulat Taumàtrop (Picap, 2017) i poder actuar a festivals de rellevància dins el panorama de la música d’arrel dels Països Catalans com el Festival Portalblau, el Festival Tradicionàrius, la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Xàbiafolk i el Mercat de Música Viva de Vic, entre d’altres i altres llocs de l’estranger com Praga, la Bretanya francesa, Hong Kong i Galícia.
El 2019 presenten el seu segon disc, Praxinoscopi (Microscopi) el qual guanya el Premi Enderrock 2020 de Millor Disc de Folk per votació popular i amb el que segueixen investigant amb el ja esmentat concepte de cambra d’arrel.

Ivó Jordà

Figuerenc, 1986. Graduat a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) en l’especialitat d’Interpretació de la gralla (2010-2014) obtenint la màxima qualificació en el projecte final de grau. Toca la gralla i la tarota a diferents formacions com CRIATURES, Eròtic giust, els Groullers, Els Quatrevents, la Cobleta de la Copeta i la Big Cat de Música Llatina, entre d’altres, amb els que ha actuat arreu dels Països Catalans, Xina, Marroc, França, Portugal, Itàlia, República Txeca... Ha gravat i col·laborat en més d’una vintena de discos on destaca Praxinoscopi (Criatures / 2019); Taumàtrop (Criatures/Picap, 2017); La sardina llatina (Big Cat de música llatina, 2016); 16 cabres i un munt de vergonyes (Els Groullers/Juglans Music, 2014) Concert de gralla i piano (Discmedi, 2003). També és autor del llibre Fitxa tècnica de la gralla i compositor d’un ampli repertori entre el que destaca El Ball de l’Àliga de Girona(2016), la cantata Toquem com a casa (2015) i la sardana Agost plujós(2002), guanyadora en la categoria sub-18 del Concurs de composició de sardanes de l'escola de cobla Santa Maria i la colla sardanista Sa Palomera de Blanes. Com a intèrpret guanya el IX Concurs Sons de la Mediterrània (2016) amb Criatures i dues vegades el Concurs de gralles Tu Tries (2007 i 2008) amb Els Quatrevents. Actualment combina la seva feina d’intèrpret amb la de docent, impartint classes de gralla i tarota en diferents escoles d’arreu del país.

Marçal Ramon

Garriguenc, 1992. Graduat a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) en l’especialitat d’Interpretació de l’acordió diatònic (2010-2014) obtenint la màxima qualificació en el projecte final de grau.
Toca l’acordió diatònic a diferents formacions com CRIATURES, Eròtic giust, Cor de carxofa, la Cobleta de la Copeta i Aires del Montseny. També produeix i dirigeix espectacles amb la Companyia Imaginària d’Arrel. Ha actuat a diferents indrets dels Països Catalans i l’estranger com la Xina o la República Txeca, entre d’altres.
Ha publicat diversos discos on destaca Praxinoscopi (Criatures / 2019); Ball neomodernista (Aires del Montseny, 2019); FentVia!(Companyia Imaginària d’Arrel, 2018); Taumàtrop (Criatures / Picap, 2017); i Corpus imaginari (Companyia Imaginària d’Arrel / Temps rècord, 2014).
També ha compost diverses obres on destaca la sardana Gresolet, finalista del Premi Joventut del concurs La sardana de l'any (2015). Sardanistes garriguencs (2016) o les obres del disc Corpus imaginari (2014) que acompanyen la festivitat de Corpus de la Garriga.
Actualment combina la seva feina d’intèrpret amb la de docent, impartint classes d’acordió diatònic en diferents escoles d’arreu del país.

One thought on “Aquests som nosaltres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.